Vacature van Seppe gaat viraal

Dat een beperking geen rem op ondernemerschap hoeft te zijn, bewijst de 19-jarige Seppe Hemerijckx. Ondanks zijn spierziekte wil Seppe graag verder studeren. De persoonlijke assistent die hem daarbij moet helpen zoekt hij via de Dienst Persoonlijke Assistentie van Sint-Lodewijk en de sociale media.

Volgend schooljaar zal het leven van Seppe Hemerijckx er helemaal anders uitzien. Dan ruilt hij Sint-Lodewijk voor de hogeschool in Mechelen. Daar wil hij de richting Interactieve   Multimedia Design volgen maar omdat Seppe een spierziekte heeft, kan dat niet zonder assistent. Marlies Hamels van de Dienst Persoonlijke Assistentie (DPA) van Sint-Lodewijk helpt Seppe bij zijn zoektocht. ‘Het uitgangspunt is luisteren’, zegt Marlies. ‘We hebben een gesprek van twee uur gehad met Seppe. Wat verwacht hij van een assistent? Welke taken moet de assistent opnemen? DPA zoekt naar de perfecte match’ vertelt coördinator Marlies. Daarbij kijkt Marlies niet alleen naar de ervaring of diploma’s. Ook op persoonlijk vlak moet het klikken. Het is uiteindelijk Seppe die beslist wie voor hem zal werken.

Seppe aan computerSint-Lodewijk plaatste de vacature op de eigen site en op de site van de VDAB. Seppe zelf deelde de link via de sociale media. Op Facebook werd de vacature bijna 1000 keer gedeeld. De zoektocht van de ondernemende Seppe werd zelfs door de media opgepikt. ‘Ik had niet verwacht dat het zo hard en zo snel zou gaan. De vacature werd massaal gedeeld en er hebben zich gelukkig ook een paar mensen kandidaat gesteld’, vertelt de ijverige student.

Seppe zoekt een assistent die tijdens de lessen notities maakt, boeken en materialen aanreikt en helpt bij de maaltijd en toiletbezoek. De assistent wordt betaald naargelang het diploma en dat gebeurt via de Dienst Persoonlijke Assistentie. ‘We verwachten dat meer en meer personen met een beperking een beroep zullen doen op DPA. Vroeger konden enkel mensen met een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) een beroep op onze diensten. Het duurde bovendien soms jaren eer mensen een budget toegewezen kregen. Door de persoonsvolgende financiering (PVF) krijgen meer mensen met een beperking op korte termijn een cash budget waarmee ze hulp kunnen inkopen’, legt Marlies uit.

Voor de vacature van Seppe kunt u niet meer reageren maar op de site van Sint-Lodewijk vindt u wel gelijkaardige vacatures.