Kunst als brug in Sint-Lodewijk

Zeggen dat de middelen schaars zijn in de non-profit is een open deur intrappen. Toch wordt er dit najaar in Sint-Lodewijk een heus kunstwerk langs de Schelde opgetrokken. Hoe het kunstwerk er precies zal uitzien blijft, net als de achternaam van de kunstenaar, vooralsnog een goed bewaard geheim.

In Sint-Lodewijk lopen momenteel drie bouwprojecten. In de Lindelaan gaat nieuwbouwproject Den Binder de laatste fase in. Op de campus in Kwatrecht verbouwt men de Klaverwei en trekt men nieuwbouw Louisville op. “Deze projecten worden deels gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Het decreet van 23/12/1986 bepaalt dat iedere publieke rechtspersoon die geheel of gedeeltelijk met Vlaamse overheidssubsidies een gebouw verplicht is een bepaald percentage van de bouwkosten te besteden aan in het gebouw geïntegreerde kunstwerken. Het is in dat kader dat wij unik-id gevraagd hebben om een kunstwerk voor ons te ontwerpen”, legt algemeen directeur Ward Van Hoorde uit.

Zowel de directie van Sint-Lodewijk als Sven, de man achter unik-id, vonden het belangrijk dat het kunstwerk inclusie bevordert. “Voor mij bestaat de opdracht erin zo dicht mogelijk de wereld van Sint-Lodewijk door te dringen, en het bijzondere verhaal dat hier verteld wordt naar buiten te brengen. Gemaakt door mensen, voor mensen, en met mensen. De mens en zijn kwetsbaarheid”, licht Sven toe.

Die kwetsbaarheid wou de kunstenaar van heel dicht meemaken. Eind 2015 verbleef hij enkele dagen tussen de jongeren van leefgroep 24. “Samen met hen ben ik opgestaan, heb de dag mogen meemaken en ben gaan slapen. Maar ook het traject langs de zijde van kinesitherapie, ergotherapie en logotherapie heb ik tijdens dit verblijf mogen ervaren. Diepmenselijke indrukken die me inspireerden”, vertelt Sven.

Hoe het kunstwerk er precies zal uitzien weten ze in Sint-Lodewijk nog niet. Vandaag kwamen kunstenaar Sven en projectingenieur Dorien Verstraete van Waterwegen en Zeekanaal NV samen om alle bouwtechnische aspecten van het kunstwerk te bespreken. Sven wil immers het jaagpad langs de Schelde integreren in zijn werk maar daarvoor heeft hij wel de toestemming van Waterwegen en Zeekanaal nodig.

Meer info over Sven op www.unik-id.be