Juryrapport MNM

logo bewerkt-1

 

BRIEF VAN DE JURY

AAN: SINT-LODEWIJK KWATRECHT

 

Lieve schatten van leerlingen,
Hooggeachte leerkrachten, directie en schoolpersoneel,

Het is gebeurd. De kogel is door de kerk, het hek van de dam, de olifant in de porseleinwinkel. De Strafste School 2015 is bekend. De jury houdt haar punten voor eeuwig geheim: er is in deze wedstrijd geen volgorde, gewoon één gouden en 22 dikke, welverdiende zilveren medailles.

Het is opnieuw bewezen: er leeft wat op school, in elke uithoek van het land. Eén vonk, één telefoontje van de radio, en er gebeuren echte mirakels. We zijn bij elk jurybezoek tot tranen bewogen, omver gevallen van het verschieten of van het lachen, en stil geworden uit respect voor zoveel echte, welgemeende samenhorigheid, creativiteit en energie.

Sint-Lodewijk, een uur bij jullie mogen doorbrengen was een absoluut voorrecht voor ons allemaal. Wat een groepssfeer! Als die van een warme familie, waar wij eventjes deel van mochten uitmaken. We voelden ons extreem welkom, omdat jullie zo’n toppers zijn in het uitschakelen van verschillen tussen mensen. Jullie behandelen iedereen gelijk, ongeacht afkomst, beperking, persoonlijkheid. Jullie werken samen op manieren waar veel mensen een puntje aan kunnen zuigen. Eervolle vermeldingen voor jullie fantastische voetkunstenares, onze gidsen, en jullie ontroerende enthousiasme bij het zingen van jullie schoollied. Blijf alsjeblieft doorgaan zoals jullie bezig zijn!

Maar er kan er maar één De Strafste zijn, en dat is in 2015 de Provinciale Technische School Campus Mechelen. Waarom? In de eerste plaats om de onvoorstelbare sfeer van warme trots. Glunderende leerlingen die ons hun skills toonden. Het beste naar boven gehaald in elk individu. En ja, er was tijdens het jurybezoek veel spektakel, maar daar keek de jury doorheen. Wat ons opviel was niet de flashmob op zich, maar het feit dat iedereen, van poetsvrouw tot stoere laatstejaars tuinbouwer, zich met stralende lach stond uit te leven. Het PTS-schoollied zegt

hier is plaats voor iedereen, en dat is bij ons in Mechelen het hardst blijven hangen.

Hoed af voor jullie allemaal. Want eerlijk: nooit eerder was het zo moeilijk voor de jury om één winnaar aan te duiden. Eigenlijk wilden we niet, maar dat zou voor niemand echt lollig geweest zijn, hé. Onthoud: jullie hebben elkaar massaal op een hoger niveau getild. We hopen dat jullie net als wij van deze dolle rit genoten hebben. Wat ons betreft: tot gauw!

Jullie eeuwig dankbare jury: Jelle Van Dael, Zaka en Tom De Cock

 

Een fotoverslag van het bezoek van de jury vind je hier