Koningin Mathilde bezocht Sint-Lodewijk

Op vrijdag 13 maart bezocht koningin Mathilde vzw Sint-Lodewijk, een dienstverleningscentrum voor mensen met een motorische beperking in Wetteren. Sint-Lodewijk dankte het koninklijk bezoek aan zijn deelname aan de Dag van de Zorg, nu zondag 15 maart.

Om 10.00 uur werd koningin Mathilde begroet door Oost-Vlaams gouverneur Briers, Wetterse burgemeester Pardaen en een delegatie van vzw Dag van de Zorg en vzw Sint-Lodewijk . De koningin startte haar bezoek met een rondetafelgesprek met de leerlingen van Sint-Lodewijk. Het ijs was meteen gebroken toen de koningin alludeerde op het feit dat ze nu tijdelijk zelf in een rolstoel zit. Geert van Hijfte, organisator van de Dag van de Zorg, was onder de indruk van het gesprek. “De koningin was oprecht geïnteresseerd om te horen hoe de kinderen zich hier maar vooral ook in de maatschappij voelen.”

Na deze eerste kennismaking daagden de leerlingen van Sint-Lodewijk koningin Mathilde uit voor een spel Boccia. Boccia is een soort petanque voor mensen met een motorische beperking, waarin een rood en blauw team het tegen mekaar opnemen. Tot vorig jaar had Sint-Lodewijk nog Olympische kampioene Kirsten De Laender onder de gelederen. Maar ook zonder Kirsten moest het rode team van koningin Mathilde de duimen leggen. Charlotte, vierde op het Belgische kampioenschap boccia in 2010, legde uiteindelijk de eindscore vast: 4-0.

De koningin ruilde de sportzaal voor een les ‘aanvankelijk tot beginnend schrijven’. Daar hielp zij leerlingen van mevrouw Lilyane Annaert bij het werken met specifieke softwareprogramma’s, zoals Kurzweil 3000 en Sprint. De koningin, logopediste van opleiding, was duidelijk geïnteresseerd in deze didactische ondersteuning van kinderen met leesproblemen.

Het koninklijk bezoek werd afgesloten op de binnenkoer van de voorziening. Daar maakte koningin Mathilde, omringd door alle leerlingen, bewoners en medewerkers van Sint-Lodewijk, een hart voor de zorg.

Algemeen directeur Ward Van hoorde was erg opgetogen. "Het bezoek van de koningin is een hart onder de riem. Wij zijn erg blij met de aandacht van de koningin voor het buitengewoon onderwijs en de zorg. Sint-Lodewijk wil een positieve boodschap uitdragen. Wij doen hier heel veel gewone dingen, maar op een buitengewone manier."

Op de Dag van de Zorg houden 140 voorzieningen van de welzijns- en gezondheidszorg in Vlaanderen een opendeurdag. Waar u op zondag 15 maart terecht kan, leest u op de site www.dagvandezorg.be.