Sint-Lodewijk haalt smiley binnen

Na 2 jaar voorbereiding is de keukenploeg van Sint-Lodewijk erin geslaagd om een smiley binnen te rijven. De smiley is een zelfklever die aantoont dat het bedrijf een optimaal systeem van voedselhygiëne hanteert.

In Sint-Lodewijk, een dienstverleningscentrum voor mensen met een motorische beperking, wordt elke dag voor 225 kinderen en 100 personeelsleden maaltijden bereid. De keuken werkt nu twee jaar met het autocontrolesysteem van het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Een autocontrolesysteem stelt je in staat om alle calamiteiten rond voedselveiligheid te beheersen. “Dit gaat veel verder dan een uitbatingsvergunning. Dit is verschrikkelijk streng. Je kan bijvoorbeeld niet zo maar van een recept afwijken omdat de leverancier tomaten heeft geleverd in plaats wortels”, vertelt keukenverantwoordelijke Luc Kusseler. Bij een autocontrolesysteem wordt immers elke fase van de voedselketen beschreven en gecontroleerd. Het begint met de aankoop bij een leverancier die de voedselveiligheid kan garanderen en het eindigt met het verwijderen van voedselresten.

Een autocontrolesysteem wordt voorlopig nog niet door de overheid opgelegd maar toch vond Sint-Lodewijk het belangrijk om de meest strikte norm op het vlak van voedselveiligheid te hanteren. De ijver van het keukenpersoneel wordt nu beloond met een smiley. De smiley geeft een teken van vertrouwen. Sint-Lodewijk kan zijn cliënten en personeelsleden garanderen dat de voedselveiligheid optimaal is. “Een certificaat behalen was niet simpel. We bereiden hier warme, halfwarme, koude, vacuüm… maaltijden en hebben dan ook nog eens een lange voedselketen. Ik denk dat dit een primeur is voor de gehandicaptensector. Er zijn zelfs ziekenhuizen die nog niet op deze manier werken”, vertelt een trotse Luc Kusseler.

Het keuringscertificaat is geldig tot 2017. Meer uitleg over voedselveiligheid vindt men op de site van het FAVV: http://www.favv.be/