Sint-Lodewijk op reva-beurs

REVA 2013 palmt van donderdag 25 tot zaterdag 27 april 2013 met meer dan 155 standen de Gentse Flanders Expo in. De informatiebeurs voor mensen met een beperking en hun hulpverleners tracht een antwoord te bieden op elke vraag rond hulpmiddelen en dienstverlening. Eén van de standhouders is VZW Sint-Lodewijk, het dienstverleningscentrum voor mensen met een motorische handicap uit Wetteren.

 

Op technologisch-wetenschappelijk vlak verandert onze maatschappij razendsnel. Om haar cliënten de meest kwaliteitsvolle dienstverlening te bieden, wil men ook binnen de non-profit mee met deze technische snufjes. Toch ontbreekt het in de sector vaak aan mensen en middelen om mee te stappen in dit proces van technische innovatie.

Daarom legde Sint-Lodewijk een technisch probleem voor aan Cera Award.

“Cera Award helpt organisaties in de non-profit door hen te linken aan studenten industrieel en burgerlijk ingenieur, en technische bachelors. De studenten gaan in het kader van een eindwerk, een ontwerpopdracht of een stage aan de slag in een socialprofitorganisatie. Cera Award brengt dus twee werelden samen,” legt Kristien Rombouts uit.

Het waren de eerstejaarsstudenten van MAD-faculty (Media, Arts and Design) van de Katholieke Hogeschool Limburg die op vraag van Sint-Lodewijk een fietsslot voor mensen met een motorische beperking ontwierpen. Met een fietsslot kunnen mensen met een motorische beperking niet alleen hun fiets maar ook hun rolstoel of ander hulpmiddel op een veilige manier achterlaten.

“Het slot moest in alle opzichten eenvoudig te bedienen zijn. Door hun handicap is het voor sommige kinderen en jongeren immers onmogelijk om codes te onthouden of met sleuteltjes te werken. In het ideale geval was er ook een soort lopersysteem voor de begeleiders,” legt Patrick Moyson van Sint-Lodewijk uit.

Met deze informatie gingen Nick Peeters en Roel Trullemans van MAD-faculty aan de slag. “Wij hebben een concept uitgewerkt dat doenbaar en efficiënt is. Ons HANDYLOCK is vergelijkbaar met een draaislot. We maken gebruik van drie draaibare ringen van elk 6 cm, met op elke ring 4 goed herkenbare symbolen. Er moet nog een ketting aan het slot gehangen worden en het handvat moet nog een kleurtje krijgen. Het slot is ook voorzien van een loper voor de begeleiders," leggen de twee studenten uit.

Het aangepaste fietsslot van Nick Peeters en Roel Trullemans en hun klasgenoten kunt u bekijken van donderdag 25 tot zaterdag 27 april in Flanders Expo. U vindt Sint-Lodewijk op stand 10.12.

Foto's van de reva-beurs

Gratis tickets voor de reva-beurs