De mama van Lowie vertelt over haar ervaring met DPA

Lowie is een vrolijk jongetje van 7 jaar. Hij heeft een motorische beperking ten gevolge van een aangeboren aandoening. Deze komt vooral tot uiting ter hoogte van de gewrichten. Sinds enkele jaren beschikt Lowie over een PAB (Persoonlijk Assistentiebudget). Zijn mama vertelt.

"Een persoonlijk assistent met een goede opleiding in de sector, en met de nodige ervaring en kennis, is een grote meerwaarde. Lies is iemand die je niet zomaar vindt!"

We zijn eerst zelf op zoek gegaan naar een persoonlijk assistent. Dat was niet zo eenvoudig. Er zijn een paar mensen op gesprek gekomen, maar we zagen het nooit helemaal zitten. We zijn ook bij andere vzw’s gaan aankloppen, maar die kwamen ons niet zo professioneel over. We zochten iemand die wij konden vertrouwen, iemand bij wie we Lowie alleen konden laten. Hij kan soms heel eigenwijs en koppig zijn, en het is niet altijd evident om daar mee om te gaan.DPA-lowie3

Bij Sint-Lodewijk hebben we iemand gevonden met de juiste achtergrond en ervaring. Met Els klikte het eigenlijk direct. En je voelt ook dat ze door haar opleiding en expertise de juiste tips kan geven. Haar advies is gestaafd.

Een persoonlijk assistent met een goede opleiding in de sector, en met de nodige ervaring en kennis, is een grote meerwaarde. Toch is dat alleen niet voldoende. Voor Lowie en zijn ouders is het ook belangrijk dat de assistente zich kan inschakelen in het gezin waar nodig, en dat zij zich flexibel kan opstellen.

Els komt en ze maakt eventjes deel uit van ons gezin. Ze komt voor Lowie maar het is niet zo dat ik dan weg moet. Niet zoals bij een babysit, begrijp je? Soms ga ik naar de winkel, maar soms ben ik ook gewoon thuis. Dan doen zij hun ding en moet ik niet op alle vragen van Lowie ingaan. Ik hoef dan even niet alert te zijn. Het kan zijn dat Basiel, zijn jongere broer, ook mee doet. Dan probeert Els met hun twee te spelen.

Els komt normaal 6 uur per week. Nu zaterdag is ze bijvoorbeeld niet geweest omdat wij ergens naartoe moesten. Dat is ook het leuke aan Els. Ze is super flexibel! Ze is dan gewoon een andere dag gekomen. We zorgen dat we op het einde van de maand aan de uren komen. Als we op skivakantie gaan, neemt zij bijvoorbeeld een paar uren recup. Het is een beetje puzzelen. Maar het komt eigenlijk altijd wel uit.

Behalve assistentie onder de vorm van een vast contract, is het ook mogelijk om gespecialiseerde assistentie in te kopen voor specifieke tijdelijke opdrachten.

Vorige zomer hebben we een aantal weken persoonlijke assistentie gekregen door een kinesiste van Sint-Lodewijk. Lies heeft Lowie leren zwemmen, op zijn manier. We hadden nooit gedacht dat hij het zo snel zou kunnen. We wisten niet eens of het wel zou lukken maar na een les of vijf kon hij zwemmen. Lowie vond dat zelf ook geweldig. Zijn broer kan nog altijd niet zwemmen (lacht). Lies is ook zo iemand die je niet zomaar vindt. Een kinesiste die ervaring heeft met mensen met een fysieke beperking en jouw kind wil leren zwemmen…

We willen ook graag met fietslessen starten, maar we wachten nog even af. Momenteel is Lowie snel vermoeid, en we willen eerst bekijken hoe het verder loopt op school. We weten niet of hij in het gewoon onderwijs zal blijven. Misschien kiezen we wel voor de combinatie semi-internaat en PAB.