Bezoek ons op Dag van de Zorg

Op Dag van de Zorg, op zondag 17 maart, stellen fotografe Lieve Blancquaert en onze leerlingen en bewoners vol trots hun fotoproject '150 jaar in beweging' voor in de kapel van Sint-Lodewijk.

Via tal van andere activiteiten dompelen we je graag onder in onze werking waarbij zowel onderwijs, ondersteuning als zorg voor mensen met een motorische beperking aan bod zullen komen. Zo zijn er onder andere rondleidingen, een kermis, een rolstoelparcours, je kan de Tovertafel komen uitproberen, langs onze wall of fame kuieren, koken met een beperking, hulpmiddelen uitproberen, de bouwplannen van het hoofdgebouw bezichtigen en ga zo maar door.

Zin in een kleine pauze? Je kan een hapje eten in de foodmarket, iets lekkers drinken in Bar Louis of de Bubblebar en als dessertje raden we de lekkere pannenkoeken van de eenheid Kinderen aan.

Dit alles overspoelen we graag met een muzikaal sausje dat wordt verzorgd door Arco Baleno, De Vette Pistons en Les Amies de Charles.

PS Dit jaar gaat onze opendeurdag op Dag van de Zorg door, en niet in mei.

Tot dan!

Calipage run: 1000 deelnemers lopen voor Sint-Lodewijk

IMG 0471Onder een warme zomerzon, verzamelden een kleine 1000 sportievelingen aan sporthal De Warande om te lopen voor het goede doel. Dankzij Rik Ost en Anne-Sophie De Buck, mama van een van onze leerlingen, werd Sint-Lodewijk als goed doel uitgekozen. Via een lus van 2,5 km baanden jong en oud zich een weg doorheen het Wetterse stadscentrum, al lopend, wandelend of met de rolstoel. Een mooi praktijkvoorbeeld van een inclusieve samenleving. Zo zien we het graag. Een goede 150 personen schreven zich in via Sint-Lodewijk. Op die manier kreeg je er een gratis T-shirt bovenop. Oranje boven zodus, dat zag je al van ver. De Calipage Run overtrof onze stoutste dromen. De stratenloop was een spektakel van jewelste en bracht maar liefst 35.162 euro op. Wauw! De opbrengst zal aangewend worden om een outdoor fitness neer te poten op campus Kwatrecht van Sint-Lodewijk. Nogmaals bedankt aan iedereen die dit mee mogelijk maakte.

Sint-Lodewijk geeft workshops boccia en netbal op de 10e editie van de G-Sportdag

Het is weer bijna zover. Op zaterdag 26 mei vindt de 10de editie van de G-Sportdag plaats in sport- en recreatiedomein De Warande te Wetteren. Dit jaar geeft Sint-Lodewijk workshops boccia en netbal!

Alle kinderen, jongeren en volwassenen met en zonder beperking zijn welkom om te proeven van verscheidene G-sporten. Denk maar aan G-karate, zitvolley of boccia.

Het volledige programma vind je in de bijlage. Jij komt toch ook? 
Let op: vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Sint-Lodewijk steunt Berrefonds

Sint-Lodewijk kan helaas niet zelf geselecteerd worden als goed doel van de Warmste Week, maar we willen wel zelf een steentje bijdragen aan een warmere wereld. Sint-Lodewijk onderneemt een heleboel acties ten voordele van het Berrefonds. Dat is een vzw die steun biedt aan ouders die een ongeboren of jong kindje verloren zijn. 

Benieuwd naar wat we zo allemaal doen?

  • meedoen aan de Warmathon in Gent
  • een mini-warmathon op Sint-Lodewijk
  • voetbal- en bocciawedstrijden
  • rosse muntjes verzamelen
  • music for live
  • zuivelverkoop
  • koekenbak

Sint-Lodewijk jaarverslag 2017

jaarverslag-sint-lodewijk-2017

Vorig jaar mocht Sint-Lodewijk met grote trots de ingebruikname van de nieuwbouw Louisville aankondigen. We blijven het pad van de vernieuwing bewandelen en staken bijgevolg ook het jaarverslag in een nieuw jasje. Vaarwel aan de papieren druk. Deze editie is milieuvriendelijk, interactief en staat boordevol sterke verhalen. 
Wil jij weten hoe cliënt Pascale het stelt nu ze zelfstandig woont in een sociaal appartement? Ook benieuwd naar de trofeeën die sportief en creatief talent van Sint-Lodewijk in de wacht hebben gesleept? Of nieuwsgierig naar de symboliek achter het kunstwerk dat naast Louisville neergepoot is? Je bent slechts één klik verwijderd van het antwoord op al deze vragen. 

 

BuSO Sint-Lodewijk heeft Europese prijs vast

Op woensdag 11 oktober kreeg BuSO Sint-Lodewijk de aanmoedigingsprijs van eTwinning. Eerder dit schooljaar kreeg Sint-Lodewijk voor hun inclusief uitwisselingsproject ook al een kwaliteitslabel en de Move2learn, Learn2Move prijs van de Europese Commissie.

Vorig schooljaar bezocht Sint-Lodewijk de Britse partnerschool Alderman Knight School in Groot-Brittannië. In mei trokken de Vlaamse en Britse leerlingen samen het Flander’s fields museum en enkele begraafplaatsen. ‘De impact van dit project is veel diepgaander en breder dan verwacht, de leerlingen boekten niet alleen leerwinst door zich te bekwamen in onderzoeks-  en communicatieve vaardigheden, ze verruimden ook hun blik op de wereld’, vertelt Liesbeth Liesbeth D'Hoker van Sint-Lodewijk.
 
Het gaat bovendien om een inclusief project, beide partners zijn secundaire scholen voor buitengewoon onderwijs, maar met een andere doelgroep. Ondanks de taalbarrière ontstond er  een mooie vriendschap tussen Britse leerlingen met autismestoornissen en Vlaamse leerlingen met een motorische beperking.etwin 
‘Voor onze studenten is het grootste voordeel te zien in de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden en vertrouwen. Het was buitengewoon waardevol om andere jongeren te ontmoeten die met verschillende beperkingen kampen maar in staat zijn om een volledig en actief leven te leiden ondanks die beperkingen’, vertelt Hannah Silverthorn van de Alderman Knight School.
 
Tijdens het afgelopen projectjaar deden Sint-Lodewijk en Alderman Night School onderzoek naar de vrije tijd van jongeren met een beperking. Worden er activiteiten voorzien door hun school en welke zijn dat dan? Zijn deze gericht op mensen met een beperking of beoogt men een gemengd publiek? Is er een regionaal verschil? De eigenlijke uitwisselingen functioneerden als doorstart enerzijds en apotheose in de vorm van een discussie en presentatie van resultaten anderzijds. Ook dit schooljaar nemen de derdegraadsleerlingen van Sint - Lodewijk deel aan een Buurklassenproject, op woensdag 18 oktober vertrekken ze in dit kader op driedaags bezoek naar de Anna Freud Schule in Keulen. 


 De leerkrachten en leerlingen zijn erg trots op de Europese aanmoedingsprijs maar voor leerling Axelle blijft wel het bezoek aan de kathedraal Gloucester het meeste hangen. ‘Die kathedraal heeft een grote indruk gemaakt op mij. Vooral omdat ik het herkende uit de film 'Harry Potter.'

 

 

Sint-Lodewijk - 150 jaar samen toekomst maken

Dit schooljaar blaast Sint-Lodewijk 150 kaarsjes uit. Alles begon in 1869 toen De Zusters van Liefde een weeshuis en kostschool bouwden, naast de kloosterkapel die al enkele jaren eerder opgetrokken was. Doorheen de jaren onderging Sint-Lodewijk grote metamorfoses. Zo schittert het nieuwe internaatsgebouw Louisville sinds 2016 op campus Kwatrecht en zal ook het oude kloostergebouw in de nabije toekomst onder handen genomen worden. 

150 jaar Sint-Lodewijk, dat is niet niets. Deze feestelijke gelegenheid laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. We staken een volledige feestkalender in elkaar. Even de belangrijkste data op een rij. De onderlijnde activiteiten staan open voor groot publiek dus spring gerust eens binnen.  We verwelkomen je graag!

11/09/2018  Officiële opening  feestjaar met boomplanting, startschot sociaalmediaproject én fotoproject Lieve Blancquaert 
22/01/2019  Retrodag in BuBaO en BuSO waarbij leerkrachten en leerlingen zich volledig inleven in de dag van toen via gepaste outfits, griffels en leien én volksspelen 
9- 10/02/2019  Toneelopvoering van het Scheldeoffensief in de grote kapel met enkele cliënten van Sint-Lodewijk op de planken 
17/03/2019  Dag van de Zorg met opening fototentoonstelling van Lieve Blancquaert én feest 150 jaar Sint-Lodewijk
22/05/2019  Inclusieve sportdag
17/05/2019  Toneelvoorstelling BuBaO 
27/06/2019  SILOS (lees als: Sint-Lodewijk Sport) prijsuitreiking en afsluiten feestjaar 

15e Calipage Run op 29 juni

Op vrijdag 29 juni vindt de 15de editie van de Calipage Run plaats. De Calipage Run is een traditionele stratenloop in Wetteren met vertrek en aankomst aan De Warande. Wij zijn erg verheugd om mee te delen dat de opbrengst dit jaar naar Sint-Lodewijk gaat. Met dit geld zullen we investeren in een buitenfitness voor onze campus te Kwatrecht.

Bekijk hier de digitale uitnodiging.

Programma

12.30 u. Sportfestival. Doorlopend tot 21 u. met o.m. Swim & Swing, Happening voor kinderen met grootouders en de Sportstraat.
18.30 u. Start Kids Run. Jongens en meisjes tot 13 jaar lopen in afzonderlijke reeksen per 2 jaar. De kids lopen afstanden tussen 180 en 1050 meter.
19.45 u. Start 2.5 en 5 km. Het parcours van 2.5 km is ideaal voor wandelaars en mensen met een beperking.
20.30 u. Start 10 km. 10 km lopen door het centrum van Wetteren. Ga de uitdaging aan!
21.00 u. Afterparty. Live openluchtconcert van iRock-XL.

 

Schrijfe je hier in:

 

Topfotograaf Guidotti laat Sint-Lodewijk stralen

Het is een traditie in Vlaanderen, aan het begin van het nieuwe schooljaar komt de fotograaf langs. In Sint-Lodewijk was het niemand minder dan topfotograaf Rick Guidotti die de foto’s nam. De foto’s van de shoot zijn zaterdag 16 september te bewonderen tijdens OdeGand, het muzikaal festival in Gent.


De mooiste vrouwen ter wereld, van Claudia Schiffer tot Naomi Campbell, heeft hij op de gevoelige plaat vastgelegd maar in 1998 wordt de Amerikaanse Guidotti gegrepen door de schoonheid van een albinomeisje. Guidotti gaat op zoek naar informatie over  genetische afwijkingen maar is gechoqueerd door de foto’s met zwarte bakjes in de medische handboeken. Van de ene dag op de andere gooit de topfotograaf het over een andere boeg. Hij stopt met werken in de mode-industrie en richt de vzw Positive Exposure op. 'Ik fotografeer nog steeds om de schoonheid te vangen. Het grootste verschil is dat ik nu geen volledige entourage meer heb, het zijn enkel de modellen en ik. Samen tonen we de schoonheid van de diversiteit', licht Guidotti toe.


'Dit helpt mij omgaan met mijn beperking'


De leerlingen van Sint-Lodewijk waren maar wat blij dat ze model voor één dag mogen zijn. 'Het is zalig wat die mensen doen. Zij vinden ons gelijk, en wij zijn ook gewone mensen zoals andere mensen. Dit helpt mij om mij met mijn beperking te leren omgaan', vertelt Renée. “Ik vond het erg leuk dat ik hem kon verstaan. Ik heb net mijn eerste lessen Engels achter de rug”, vertelt Alisha. Maar ook zonder woorden wist Guidotti een grote glimlach op het gezicht van de leerlingen en bewoners te toveren. Met één fototoestel trekt hij door de gangen van Sint-Lodewijk. Er is geen wit doek of extra flitser. Hij praat, raakt de mensen aan en roept wel honderd keer ‘amazing’. ‘Het mooiste van een foto is de samenwerking. Het is zoals elektriciteit. Ik fotografeer het moment waarop mensen stralen. Je moet het geluid, de “wauw”, van de foto vangen', vertelt Guidotti.


Change how you see, see how you change


In het kielzog van Guidotti volgt kindertandarts Bieke Kreps, de drijvende kracht achter Positive Exposure Belgium. 'Ik blij om te zien hoe het in België loopt. Ik hoop dat nog meer mensen en organisaties zich bij ons aansluiten om anders naar diversiteit te kijken', legt Kreps uit. Sint-Lodewijk is alvast één van die organisaties zich voor 200 procent achter Positive Exposure schaart en met plezier de deuren opengooide voor fotograaf Guidotti. Op zaterdag 16 september kunt u het resultaat van deze shoot zien in het gebouw van BNP Paribas Fortis in de Zonnestraat, vlak naast het hoofdkantoor. Meer info op de facebookpagina van Positive Exposure Belgium.

Subcategorieën